W jakich produktach można znaleźć najwięcej flawonoidów?
Flawonoidy (do których zalicza się m.in. hesperydyna) to niezwykle szeroka grupa związków bioaktywnych, która obecnie poddawana jest licznym badaniom pod kątem oceny właściwości przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych, obniżających ciśnienie tętnicze, moczopędnych czy przeciwbakteryjnych. Warto dodać, że kluczowym źródłem tych składników są… rośliny. Z kolei tzw. żywność wysokoprzetworzona nie zawiera ich w ogóle lub jedynie śladowe ilości.
Spośród przedstawicieli Królestwa Roślin najwięcej flawonoidów znajduje się w grejpfrutach (aż 54,5 mg na 100 produktu), szczawiu (102,2 mg/100g), świeżych kaparach (prawie 500 mg/100g!!!), świeżej pietruszce (216 mg/100g), jagodach (285 mg/100 g),ciecierzycy (262 mg/100 g), aronii (prawie 350 mg/100 g) czy w naparze z zielonej herbaty (aż 116 mg/100 g). Najważniejszą informacją jest jednak ta, że lista ta wcale się nie kończy… Jeżeli więc chcemy zadbać o kondycję swojego organizmu, mamy z czego wybierać.