,,Rutynowa dieta”

rutynowadieta

Rutozyd to związek chemiczny pochodzenia roślinnego o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, zapobiegający powstawaniu nadmiaru wolnych rodników podczas procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Substancja wykazuje ponadto właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, a także łagodzące obrzęk oddziałując na występujące w ich strukturze enzymy.

Rutyna hamuje także proces szybkiego utleniania witaminy C, która jak wiadomo jest związkiem nietrwałym, a jest przy tym jest niezbędna w procesie powstawania kolagenu jako składnika nadającego elastyczności ściankom naczyń krwionośnych.

Wysoka zawartość rutozydu charakteryzuje aronię i bez czarny, ziele mięty pieprzowej, dziurawca, podbiału, ruty zwyczajnej, berberysu i rozchodnika. Owoce aronii i czarnego bzu są także jednymi z najcenniejszych źródeł witaminy C. Włączenie w dietę soków na bazie wspomnianych owoców oraz herbat i naparów ziołowych pomaga w zachowaniu zdrowia i pięknego wyglądu nóg narażonych każdego dnia na zaburzenia krążenia.