Ruszczyk kolczasty – wiemy jak działa, ale czy wiemy… jak się prezentuje?
Naturalnym siedliskiem Ruszczyka kolczastego (Ruscus aculeatus) jest region basenu Morza Śródziemnego, ale ze względu na walory estetyczne oraz lecznicze roślina została rozpowszechniona na różnych szerokościach geograficznych. Ruszczyk uprawiany jest obecnie w Europie, Północnej Afryce oraz niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych. Ten niski, wiecznie zielony krzew posiada sztywne rozgałęzione pędy o ostrych liściokształtnych zakończeniach i lśniącej powierzchni. Taka morfologia jest charakterystyczna dla roślin występujących w stosunkowo surowym klimacie, ponieważ charakterystyczna struktura zielonej części krzewu zapobiega nadmiernej utracie wody i chroni go przed promieniowaniem słonecznym.
Roślina wytwarza owoce w postaci intensywnie czerwonych jagód wyraźnie kontrastujących z ciemnozielonymi pędami. Owoce dojrzewają we wrześniu i pozostają na krzewie przez okres zimowy.
Oznaką adaptacji do śródziemnomorskiego klimatu jest wykształcenie przez tą roślinę podziemnego kłącza, pełniącego funkcje spichrzowe, z którego wyrastają cienkie korzenie. W kłączu roślina gromadzi olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe, związki mineralne żywice oraz flawonoidy i saponiny, bezcenne składniki o leczniczym działaniu na układ żylny człowieka. Do produkcji suplementów diety wykorzystuje się właśnie poziemną część łodygi zawierającą bogactwo naturalnych składników. Kłącze zbiera się w okresie późno jesiennym, kiedy roślina gromadzi znaczne ilości wartości odżywczych przed okresem zimo-wym.
Ta niezwykła roślina jest prawdziwym dobrodziejstwem ze strony natury, która wykształciła krzew łączący w sobie wyjątkowe walory lecznicze oraz wrażenia estetyczne goszcząc w naszych ogrodach.