Ostrożnie z solniczką

Sól to bezsprzecznie najpopularniejsza przyprawa na świecie. Mało tego! My Polacy spożywamy jej 3-krotnie więcej niż statystyczny mieszkaniec Europy Zachodniej, nie zdając sobie do końca sprawy (albo nie chcąc zdawać sobie sprawy!), że sól uchodzi za jedną z głównych przyczyn nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób nerek, a nawet cukrzycy typu 2, (która związana jest ze spożyciem innego składnika określanego jako „biała śmierć”, (czyli cukru).

Ze względu na tak wiele negatywnych stron soli kuchennej, głos zabrało nawet Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, które rekomenduje zmniejszenie dobowej podaży soli kuchennej z 9-12 do 5g.

W tym celu zaleca się:

  • -zaprzestanie używania soli w trakcie przygotowywania posiłków w domu i dosalania potraw,
  • -spożywanie posiłków z naturalnych, świeżych składników,
  • -unikanie produktów konserwowanych związkami sodu.