Dieta w żylakach
Doskonała matka natura częstuje nas mnóstwem naturalnych substancji wspomagających krążenie żylne oraz poprawiających kondycję naczyń krwionośnych.
W profilaktyce zaburzeń krążenia i powstawania zakrzepów oraz przy schorzeniach żylnych oprócz podejmowania aktywności fizycznej fundamentem jest właściwa dieta. Wiele ziół, warzyw i przypraw korzennych urozmaicających smak codziennych potraw, pobudza zarazem krążenie. Warto dodać zatem naszej kuchni nieco pikanterii i bez obaw sięgać po czosnek, imbir czy pieprz cayenne. Ostre przyprawy pobudzają także pracę układu pokarmowego i zwykle przyspieszają trawienie, co z kolei jest procesem korzystnym w przeciwdziałaniu nadwadze.
Im większa nadwaga, tym trudniej utrzymać układ krążenia we właściwej kondycji, znacznie zwiększa się bowiem ucisk tkanki tłuszczowej na naczynia żylne, a obciążone nogi muszą być podparciem dla zwiększonej masy ciała.
Kluczowe przy zaburzeniach krążenia żylnego jest ograniczenie tłustych potraw, a słodkie przekąski powinno się zastąpić owocami o wysokiej zawartości bioflawonoidów i witaminy C wzmacniających ściany żył i poprawiających ich elastyczność. Sporą dawkę przeciwutleniaczy dostarczają także ziołowe i zielone herbaty, poprawiając przy tym nawodnienie organizmu.
Niedobór płynów powoduje zagęszczenie krwi i problemy z jej krążeniem, co przy jednoczesnym wzroście ciśnienia co może mieć fatalne skutki, zatem należy pamiętać o życiodajnej wodzie. Właściwości odwadniające wykazuje ponadto stosowana w dużych ilościach sól kuchenna, stąd potrzeba ograniczenia jej użycia na korzyść innych przypraw ziołowych.
Wdrożenie właściwej diety w obliczu pojawiających się zaburzeń krążenia jak widać nie wymaga wielkich nakładów i ogromnej samodyscypliny, zdrowiu przysłuży się w tym przypadku pewna manipulacja w smak codziennych potraw i właściwe nawodnienie organizmu.