Dieta w walce z żylakami
W myśl znanego powiedzenia: „Jesteśmy tym, co jemy” Kluczowe znaczenie dla stanu zdrowia organizmu ma właściwa dieta. Ale co jeść, a czego zaś unikać, kiedy walczymy z żylakami?
Otyłość i nadwaga wywołane niezdrowymi nawykami żywieniowymi przyczyniają się do zmian w strukturze naczyń krwionośnych i stanowią jedne z najistotniejszych czynników wywołujących groźne choroby układu krążenia. Ograniczyć należy jednak nie tylko spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, ale także soli!
Zdrowiu za to przysłuży się niskokaloryczna dieta, bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Należy pamiętać, że świeże owoce i warzywa są naszymi sprzymierzeńcami w walce o stan i kondycję naczyń krwionośnych. Naukowcy dowiedli, że witamina C pomaga w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, a będąc jednocześnie przeciwutleniaczem opóźnia procesy starzenia się i obumierania komórek. Nie bez znaczenia jest także niacyna nazywana też witaminą PP. Ten związek chemiczny pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, a także rozszerza naczynia krwionośne wspomagając przepływ krwi. Zdrowe odżywianie nie musi być trudne, ani kosztowne, wystarczy chcieć!