Czereśnie – słodki owoc lata
Sezon na czereśnie w pełni dlatego warto poznać trochę lepiej ten niezwykle wartościowy owoc, który oprócz walorów smakowych oferuje nam bogactwo witamin i minerałów. W czereśniach znajdziemy wit. A i C, witaminy z gr. B, kwas foliowy oraz potas, jod, wapń, żelazo, cynk, flawonoidy, błonnik. Jedząc czereśnie usprawniamy pracę naszego przewodu pokarmowego, ponieważ owoce te pomagają w oczyszczaniu jelit z zalegających produktów przemiany materii. Oprócz tego mają korzystny wpływ na łagodzenie zmian artretycznych. Jednak przede wszystkim dzięki zawartym flawonoidom wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciw obrzękowe. Uszczelniają naczynia krwionośne i zwiększają ich elastyczność, co zapobiega wysiękom i powstawaniu opuchlizn, zwłaszcza w kończynach. Dzięki zawartemu potasowi regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Natomiast działanie przeciwutleniające chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które biorą udział w procesach starzenia się organizmu. W dodatku są niskokaloryczne i mogą być polecane dla osób dbających o linię.