Cytryna i Hesperydyna

hesperydyna

Farmakologia opisuje hesperydynę jako organiczny związek chemiczny, należący do bioflawonoidów i występujący przede wszystkim w owocach cytrusowych. Związek ten charakteryzuje się właściwościami obniżającymi poziom cholesterolu w organizmie, działa przeciwzapalnie oraz przeciwutleniająco. Właściwości hesperydyny pozwalają doskonale chronić ludzkie naczynia krwionośne, dzięki działaniu przeciwzapalnemu hesperydyna przynosi ulgę zmęczonym nogom, zmniejsza odczucie ciężkości, niwelując przy tym opuchliznę. Jako przeciwutleniacz redukujący liczbę wolnych rodników substancja ta przyczynia się opóźnienia procesów starzenia komórek naczyń krwionośnych, zachowując ich sprawność na dłużej. Wreszcie dzięki wpływowi na obniżenie poziomu cholesterolu zabezpiecza przed powstawaniem zakrzepów.

Owoce cytrusowe, a przede wszystkim biały miąższ znajdujący się pod skórką cytryny zawiera najwięcej wspomnianego związku. Ponadto niezwykłe bogactwo witaminy C wzmacniającej strukturę naczyń krwionośnych czyni cytryny bezcennymi składnikami diety w profilaktyce chorób naczyń krwionośnych w tym żylaków i zakrzepicy.

Zawarta w cytrynie hesperydyna razem z witaminą C wspomagają syntezę kolagenu, którego włókna wchodzą w skład wielu struktur, w tym i naczyń krwionośnych, nadając im elastyczność i odporność na zniekształcenia. W kontekście hesperydyny owoc znany od lat jako środek przeciwko przeziębieniom i niedoborom witaminy C zyskuje kolejne znaczenie.