Cała prawda o cytrynie

calaprawdaocytrynie

Nie wszyscy wiedzą, ze cytryna będąca od wieków uosobieniem zdrowia i odporności wcale nie jest owocem, który zawiera najwięcej kwasu askorbinowego. Cytryna zawiera średnio około 53 mg wspomnianego kwasu w 100 g produktu co czyni ją jednym z liderów w tej kategorii. Występuje jednak w królestwie roślin wiele innych gatunków, które cytrynę pod kątem zawartości witaminy C detronizują. Przykładowo owoce dzikiej róży zawierają nawet ponad 20 razy więcej tego najpopularniejszego przeciwutleniacza niż cytryna. Praktycznie taką samą zawartość witaminy C jak cytryny mają pomarańcze, a spokrewnione z grejpfrutem pomelo o ponad 10 mg więcej w 100 g owocu.

Owoce cytryny są także cennym źródłem witamin z grupy B, E oraz beta karotenu. Składniki odżywcze zawarte w cytrynie, mimo iż owoc ten nie stanowi absolutnego rekordu na zawartość witamin przyczyniają się do poprawy stanu naczyń krwionośnych. Witaminy i przeciwutleniacze uszczelniają ich strukturę, a sam kwas askorbinowy wspomaga syntezę kolagenu nadającego żyłom i tętnicom elastyczność i odporność na zniekształcenia takie jak żylaki.