Zdrowe soki i koktajle z witaminą C

zdrowy-koktajl-cyclovena

Soki i koktajle mają wiele zalet. Są szybkie w przygotowaniu, jeśli chodzi o dobór warzyw, owoców i przypraw możemy wykazać się tu dużą dowolnością i kreatywnością oraz są prawdziwą bombą witaminową.

Jesienią warto zadbać, by zawierały jak najwięcej witaminy C. Poprawi to naszą odporność. Mogą je pić również osoby mające problemy z kruchymi naczyniami krwionośnymi, niedoborem żelaza, próchnicą oraz palacze papierosów, ponieważ często występują u nich niedobory tej witaminy. Dzięki temu, że soków oraz koktajli nie poddajemy obróbce termicznej i na ogół wypijamy je od razu po przyrządzeniu, ograniczamy ubytek witaminy C, wrażliwej na światło i wysoką temperaturę.

Jeśli chodzi o soki, najpowszechniejsze i bardzo smaczne są te wyciskane z cytrusów. Można przyrządzać je z jednego gatunku owoców lub też pomieszać różne rodzaje: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki i pomelo. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosłodzimy go na przykład miodem. Dla smaku, aromatu i zdrowia warto dodać odrobinę imbiru (najlepiej świeżego), ponieważ ma on właściwości przeciwzapalne i pobudzające krążenie. Warto też spróbować soku z białej kapusty. Poza witaminą C zawiera on dużo witamin z grupy B, prowitaminę A, witaminy E i K, biotynę, potas, sód, wapń, fosfor oraz żelazo. Jego picie pomaga uporać się z problemami trawiennymi. Obecność witaminy C sprawia, że świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Jeżeli ktoś nie lubi natki pietruszki, może przemycić ją w sokach. Odpowiednia ilość owoców „przykryje” jej smak. To dobra metoda dla osób, które mają niedobory żelaza. Natka zawiera go dużo. Ma także mnóstwo witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie. Tak samo można postąpić ze szpinakiem lub jarmużem.

Koktajle najlepiej robić na bazie dobrej jakości jogurtów naturalnych i kefirów (w ten sposób wspomagamy produkcję tzw. „dobrych bakterii” w naszych jelitach). Dodajemy do nich ulubione owoce. Te z dużą zawartością witaminy C to czarne i czerwone porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi, mango i papaje. Poza sezonem możemy użyć mrożonych porzeczek i truskawek. Jeśli koktajl okaże się za mało słodki, warto dorzucić do niego banana. Będzie smaczniejszy i bardziej sycący.