Lampka wina dziennie? Zgodnie czy niezgodnie z wytycznymi?

O tym, że napoje wyskokowe negatywnie wpływają m. in. na układ krążenia nie trzeba chyba jakoś mocno nikogo przekonywać. Zależność między spożyciem alkoholu, a ryzykiem chorób serca posiada bowiem charakter liniowy – tzn. im więcej wypijemy, tym ryzyko jest wyższe. Zasada ta tyczy się nie tylko piwa czy napojów o wyższej zawartości alkoholu, ale również wina, choć te ostatnie, z uwagi na dodatkowe właściwości antyoksydacyjne wydaje się być najbardziej bezpieczne (oczywiście mówimy o winie dobrym jakościowo).

Zalecenia dotyczące spożycia alkoholu u osób z nadciśnieniem tętniczym (uwaga: ponad 10 milionów Polaków!) wydane ostatnio przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne wskazują, że należy ograniczyć spożycie alkoholu:

  • u mężczyzn do 20–30 g dziennie czystego etanolu, ale nie więcej niż 140 g na tydzień
  • u kobiet do 10–20 g dzienne czystego etanolu, ale nie więcej niż 80 g na tydzień

Przypominamy, że 125 ml wina zawiera aż 10 g czystego alkoholu.

Co więcej, należy sobie wyznaczyć dni w tygodniu całkowicie wolne od alkoholu.