Właściwości i badania naukowe nad hesperydyną
Hesperydyna to substancja wcale nie taka młoda. Została wyizolowana w 1827 r. przez francuskich uczonych (z wewnętrznej, białej warstwy skórki cytrusów) i już niemal od samego momentu odkrycia stanowi przedmiot badań wielu naukowców z całego świata. I to pod różnym kątem!
Do tej pory udowodniono właściwości przeciwzapalne i przeciw utleniające tej substancji. Wiele mówi się również o zdolności hesperydyny do obniżenia stężenia tłuszczów nasyconych i cholesterolu, co z pewnością w niedalekiej przyszłości może zostać wykorzystane w profilaktyce takich chorób jak miażdżyca. Substancja ta zmniejsza także przepuszczalność drobnych naczyń krwionośnych oraz chroni śródbłonek tych naczyń przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Właściwość ta może okazać się szczególnie przydatna u osób, które skarżą się na obrzęki czy objawy niewydolności naczyń żylnych.