Najlepsze źródła witaminy C

żurawina

Witamina C będąca silnym antyoksydantem przyczynia się do wzmacniania naczyń krwionośnych. Sprawia, iż są one bardziej wytrzymałe na różnego rodzaju urazy, które mogą skutkować ich uszkodzeniem. Kiedy naczynia są słabe i mało elastyczne o wiele łatwiej pękają, co prowadzi do powstawania wylewów i krwiaków. Systematyczne przyjmowanie wit. C pomaga w zwiększeniu ich wytrzymałości. Warto poznać, które produkty są w nią bogate i starać się je włączyć do naszej codziennej diety. Najczęściej są to owoce i co ciekawe cytryna nie jest numerem jeden pod względem zawartości wit. C. Najwięcej zawierają jej dzika róża, żurawina, czarna porzeczka, które możemy spożywać na surowo bądź w postaci suszonej, soków, przetworów. W okresie letnim dostarczą nam jej truskawki, poziomki. Natomiast przez cały rok możemy kupić, kiedyś bardziej egzotyczne dziś już bez problemu dostępne, mango, papaję, kiwi. Bogate w witaminę C są również owoce cytrusowe, takie jak: pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i wspomniane wcześniej cytryny. Z warzyw warto sięgnąć po niezwykle bogatą w wit. C paprykę. Oprócz tego znajdziemy jej duże ilości w brokule, natce pietruszki, jarmużu, chrzanie, kalafiorze i brukselce. Warto jednak pamiętać, iż witamina C jest nietrwała i łatwo ulega rozkładowi, zwłaszcza pod wpływem obróbki termicznej. Dlatego trzeba mieć świadomość, iż część jej tracimy. Natomiast te produkty, które możemy spożywajmy surowe.