Ruszczyk… w walce z wolnymi rodnikami

ruszczyk

Uwolnione w wyniku procesów fizjologicznych organizmu pojedyncze atomy tlenu o dużej aktywności, zwane wolnymi rodnikami stanowią zagrożenie dla wielu struktur komórki naszego organizmu. Przyłączanie się tych cząstek do łańcuchów DNA stwarza ryzyko niekorzystnych mutacji w materiale genetycznym. Mogą wtedy powstawać komórki o upośledzonych funkcjach, co z kolei sprzyja rozwojowi zmian nowotworowych.
W neutralizacji wolnych rodników pomagają naturalne antyoksydanty. Zachowanie równowagi ilościowej pomiędzy wolnymi rodnikami oraz antyoksydantami zmniejsza ryzyko mutacji.
Jednym z ważnych elementów profilaktyki nowotworowej jest zatem dieta zawierająca naturalne przeciwutleniacze. Bogactwo tych związków zapewnia znany od wieków ruszczyk kolczasty, zwany przez wielu myszopłochem zwyczajnym. Skąd wzięła się ta oryginalna nazwa? Śledźcie naszą stronę, a zapewne już niedługo usłyszycie bardzo ciekawą historię…