Niedobór jakiej witaminy sprzyja powstawaniu siniaków?

siniakinacyclovena

Siniaki powstają na skutek silnego ucisku, uderzenia w wyniku którego dochodzi do pękania drobnych naczyń krwionośnych. Powoduje to gromadzenie się krwi w uszkodzonym miejscu, która przedostaje się do tkanek. Pierwsze co odczuwamy kiedy powstaje siniak to ból, następnie pojawia się wylew zabarwiający skórę na ciemnoczerwony kolor, który w miarę upływu dni zmienia kolor by po ok. 2 tygodniach zniknąć. Łatwe i częste powstawanie siniaków może być związane m.in. z niedoborami witamin w organizmie. Jedną z nich jest witamina C, silny przeciwutleniacz, który wzmacnia ściany naczyń włosowatych oraz poprawia sprężystość skóry. Gdy regularnie przyjmujemy wit. C, podnosimy wytrzymałość naszych naczyń krwionośnych na uszkodzenia i wylewy krwi. Dodatkowo witamina C przyjmowana w dawce 200 mg dziennie przyspiesza gojenie istniejących siniaków. Aby wspomóc nasz organizm w walce z nimi powinniśmy spożywać owoce bogate w wit. C, takie jak porzeczki, owoce cytrusowe, dziką różę i warzywa np. czerwoną paprykę, natkę pietruszki, jarmuż.