Jedz wiśnie, jeżyny i jagody

Wiśnie

Należy przyznać, że pojawiające się latem świeże wiśnie, jeżyny oraz jagody ze względu na dużą zawartość witamin, a szczególnie witaminy C oraz naturalnych przeciwutleniaczy stanowią bezcenne źródło wartości odżywczych wspierających funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Witamina C oprócz funkcji przeciwutleniacza wspomaga syntezę białek wzmacniających naczynia krwionośne. Synteza kolagenu zachodzi w organizmie przy użyciu aminokwasów dostarczanych z diety, w obecności witaminy C, co wskazuje na potrzebę właściwej jej suplementacji.

W skórce i miąższu wiśni, jeżyn i jagód znajdują się duże ilości antocyjanów czyli barwników z grupy flawonoidów odpowiadających za ciemne zabarwienie owoców. Substancje te oprócz właściwości barwiących są podobnie jak witamina C doskonałymi przeciwutleniaczami. Wiśnie zawierają aż 400 mg substancji z grupy bioflawonoidów w 100g owoców, nieco mniej wiśnie i jagody.

Przeciwutleniacze wiążą nadmiar wolnych rodników powstających jako skutek uboczny w wieku reakcjach metabolicznych opóźniając efekt starzenia się struktur komórkowych. Antocyjany łagodzą stany zapalne w organizmie, korzystnie wpływają na uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz mogą stymulować produkcję erytrocytów.