Co w naszej diecie sprzyja powstawaniu obrzęków nóg?

Co w naszej diecie sprzyja powstawaniu obrzęków nóg

Do powstawania obrzęków przyczynia się nieprawidłowy transport wody w organizmie, która zalega w przestrzeniach międzykomórkowych. Warto pamiętać, że to co spożywamy również wpływa na ich powstawanie. Dlatego aby im zapobiec warto zrobić listę produktów zakazanych, które powinniśmy wykluczyć z naszej diety. Zaliczamy do nich sól, która odpowiada za gromadzenie wody w organizmie. Występuje ona w wielu produktach, takich jak: wędliny, marynaty, pieczywo, produkty wysoko przetworzone, również słodycze. Należy wystrzegać się jedzenia typu fast-food, które zawiera bardzo duże ilości soli oraz polepszacze smaku.

Kolejnym produktem jest wszechobecny w naszych posiłkach cukier,  który nie sprzyja usuwaniu wody z organizmu. Zbyt duża jego ilość zwiększa poziom insuliny co skutkuje zatrzymaniem sodu w organizmie, a co za tym idzie wody. Dlatego słodycze należą do produktów, które należy wykluczyć z diety. Warto także ograniczyć bądź zrezygnować ze słodzenia herbaty czy kawy.

15Stosując dietę mającą nam pomóc w pozbyciu się obrzęków należy zrezygnować z alkoholu, który rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia przesiąkanie z nich wody co powoduje jej zaleganie w naszym ciele.